Skål
Inom svarvning var jag helt novis men jag blev snabbt exalterad över hantverksteknikens möjligheter. På introduktionen till svarvning fick vi prova att svarva i färskt björkträ. Vår uppgift var att tillverka en skål av materialet. Det var stundtals utmanande att få till rätt sorts svarvning, att inte skrapsvarva utan skärsvarva. Jag bearbetade skålens utsida och sedan dess insida.
Skålen blev mindre än jag hade trott från början. Så fort jag råkade vinka skärstålet fel hög stålet i materialet och jag fick bearbeta bort material för att få skålens yta jämn igen. Vi hade även blivit varnade för att ta bort för mycket material i botten, vilket kunde orsaka hål, jag applicerade denna varning på hela skålen och kände mig klar med den när den var ca 0,5-1 cm tjock. Jag var rädd att ta bort för mycket material så att skålen skulle bli för tunn och klen.
När jag kom tillbaka dag 2 hade min skål spruckit när den torkat. Jag fick då veta att om jag gjort den tunnare hade risken för sprickor minskat samt om jag hade låtit den torka långsamt i till exempel en påse. Varför kunde jag inte fått denna information när jag kom och sa att jag tyckte att jag var klar med skålen? Hör det till kunskap som jag förväntas ha som nybörjare?
Jag hade gärna svarvat en ny skål om tiden hade räckt till under kursen. Jag tror däremot att svarvning är en teknik som jag skulle vilja fördjupa mina kunskaper i.
![]() |
| Utsidan klar. |


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar